1. Haberler
  2. Güncel Haberler
  3. Çarşamba Haber
  4. 2025 YILI FINDIK REKOLTE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

2025 YILI FINDIK REKOLTE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

2025 yılı Fındık Rekolte Tahmini çalışmalarına; 134 bin dekar verim çağındaki fındık bahçesi varlığı ile Salıpazarı İlçesi Alanyaykın Mahallesi rekolte bahçesinde devam edildi.

featured

Arazide yapılan çalışmalara; Salıpazarı Kaymakamı  Ahmet Faruk Beyazıt, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı, Samsun İli/ İlçeleri Fındık Rekolte Tahmin Komisyonu’nda yer alan İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlar, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ticaret Bakanlığı Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü temsilcileri katıldı. samsun İl Müdürü İbrahim Sağlam, konu ile ilgili olarak yaptığı konuşmada şunları söyledi:” Samsun genelinde 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda yaklaşık 50 bin civarında üreticimiz fındık tarımı yapmaktadır. Fındık, ilimiz ve bölge ekonomisi için önemli bir yer tutmaktadır. Stratejik ürünümüz olan fındıkta rekolte çalışmalarını çok önemsiyoruz ve geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da 13 ilçemizde çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Sağlıklı üretim planlaması için sahadan alınan veriler büyük önem taşıyor. Bilimsel yöntemlerle yürütülen bu çalışmalar, 2025 yılı fındık üretimine dair verilerin güvenilir bir şekilde elde edilmesini sağlayacak. İhracata yönelik stratejik ürünlerde rekolte tahminleri Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından açıklanmaktadır. Bu kapsamda 2025 yılı Fındık Rekolte Tahmini çalışmaları, İl Müdürlüğümüz Koordinatörlüğünde ve oluşturulan Komisyon üyelerinin katılımı ile 26 Haziran 2025 tarihinde başladı.

10

Fındık çeşitlerinin oransal yoğunluğuna göre; 13 fındık ilçesinde belirlenen sahil, orta ve yüksek kuşaktaki mahallelerde, önceden belirlenen fındık bahçelerinde, işaretlenen dallarda çotanak sayımları yapılmaktadır. İlimizde 2025 yılı üretim sezonunda; fındık rekolte tahmin çalışmaları, fındık üretimi yapan 13 ilçemizde, önceden belirlenmiş 87 fındık rekolte bahçesinde, yaklaşık 450 dalda “Çotanak Sayımı Esası” na göre veriler alınarak, fındıkta rekolte tahmini arazi çalışmaları yürütülmektedir.

7

Fındıkta verim ve kalite kaybına neden olan zararlılarla mücadeleyi de hız kesmeden sürdürüyoruz. 2019 yılından itibaren İlimizde görülen ve başta fındık olmak üzere meyve, sebze, hububat, mısır, çeltik vb. gibi kültür bitkilerinde,  önemli ölçüde verim ve kalite kayıpları meydana getiren, tahripkar, istilacı ve polifag bir zararlı olan Kahverengi Kokarca ile mücadele çalışmalarının Bakanlığımız “Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı” gereğince; 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında, Entegre mücadele prensipleri doğrultusunda ve Kahverengi kokarca teknik talimatı ile cezbet-öldür yönergesine göre yürütülmekte olduğunu ifade etti. Bu yıl üretim sezonunda, üreticilerimizin,  ürünü korumaya yönelik Kahverengi Kokarcaya ruhsatlı BKÜ’ler ile mücadeleyi yürütmelerinin önemli olduğunu ve özellikle zararlının yumurta paketlerinden çıkan genç nimphlere karşı bu kritik günlerde (Temmuzun ilk haftası) ilgili Teknik Talimat gereği; yapılacak doğru bir kimyasal  mücadele ile zararlı popülasyon yoğunluğunun kırılmasında çok kritik olan  bir dönemde zararlının çoğalmasını büyük ölçüde sekteye uğratacağını planlıyoruz.

7 12 1 11111 1

2025 yılının fındık üreticilerimiz için bereketli ve yüksek verimli bir yıl olmasını diliyor, ülkemiz fındık ihracatında da yüksek gelir elde edilmesini temenni ediyorum” dedi.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin