
Sosyolog Celal Güneş’in ilk kitabı “Şırnak’ta Siyaset ve Seçmen Davranışları” Çizgi Kitabevi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Yazar “Şırnak’ta Siyaset ve Seçmen Davranışları” adlı kitapta, 1973 yılından itibaren Şırnak siyaset serüveni ve bu süreçte yaşanan siyasal değişim ile kırılmaları mercek altına alarak çarpıcı analizlere, yerel dinamiklerin ve ulusal gündemin seçmen davranışlarına etkisine yer veriyor. Yaklaşık 3 yılda tamamladığı kitabında yazar, Şırnak’ta siyasi yapının oluşumu, siyasi yelpazenin şekillenişi, siyasi iktidarın siyasi partiler arasındaki dağılımını ve siyasi yapının değişim düzenliliklerini araştırarak bilimsel veriler ışığında siyasal olanı, siyaset üstü bir perspektifle sunuyor okurlarına.
BU ÇALIŞMA BİR İLK
Kitabın en önemli özelliği, Şırnak ili üzerine siyasal seçmen davranışını merkeze alan geniş kapsamlı bir çalışmanın daha önce hiç yapılmamış olmasıdır.
Şırnak seçmen davranışları ve Şırnak siyasal alanında ilk defa siyasal aktörlerin profilleri, seçime katılım oranları, partilerin konumlandığı siyasi yelpazeler ve partilerin aldıkları oy oranları gerek ulusal gündemle gerekse yerel dinamiklerle, Şırnak ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye geneli bir kıyasla araştırılmıştır. Öncelikle reel siyasetle ilgilenen, gelecekte bir fiil siyasetin merkezinde yer almayı planlayan öznelerin, ulusal ve yerel siyasal aktörlerin, sosyal bilimcilerin, kamu kurum kuruluşlarının ve konuya ilgi duyan her kesimin okuması gereken sosyolojik bir araştırmadır.
Yazarın üzerinde durduğu ve dikkatlerden kaçmaması gereken bir diğer önemli detay ise; yerel düzeydeki analizlerin yanı sıra, ulusal düzeydeki politika ve perspektifler bakımından da bir dizi araştırma ve incelemeleri ele almasıdır.
CELAL GÜNEŞ KİMDİR?
Şırnaklı yazar, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2019 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı.
İlgi ve çalışma alanları; Siyaset Sosyolojisinin yanı sıra Kent, Kadın, Aile, Gençlik, Aşiret, Kamu, Medya, İletişim Sosyolojisi ve Toplumsal Hareketlerdir. Saha çalışmalarına önem veren, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında yöneticilik görevleri yürütmenin yanında, gençlik